Кава дріп — що це?

Кава дріп - що це?

Вирішили придбати смачну дріп-каву, але не зовсім розумієте що це таке? Ми вам допоможемо. Якщо коротко, то дріп-кава – це одноразова порція вже змеленої кави, розфасована у спеціальні паперові пакетики. Такий напій легко приготувати в будь-яких умовах, адже знадобиться тільки гаряча вода та чашка, або будь-яка підхожа ємність. Слід зауважити, що справжні кавомани завжди шукали ідеальну каву та постійно намагалися модернізувати та полегшити спосіб приготування. Ось так на світ з’явилися перші кавоварки, еспресо машини, різноманітні кухонні приладдя для заварювання кави та дріп-пакетики. Обсмажена, мелена та заздалегідь розфасована мелена кава, прийшлася до вподоби споживачам. Так, опис трішки схожий на капсульну каву, але ж щоб приготувати дріп, не потрібно застосовувати будь-яке приладдя.

Саме тому кава дріп набула неабиякої популярності. Тепер кожен має можливість посмакувати вишуканим свіжозвареним напоєм, наче щойно приготованим професіоналом бариста. Також дріп-каву характеризують, як напій без зусиль, так і є! Але звідки взялась ідея фасувати каву у спеціальні пакетики? Пропонуємо трохи заглибитись в історію появи цього винаходу.

Звідки взялася дріп-кава?

Всім відомо, що країна Японія славиться особливою любов’ю до чайної продукції, а також вишуканими чайними церемоніями. Але у 1950-х роках почалась нова історія сучасної країни, де майже кожен житель міг смакувати цікавим та дуже ароматним напоєм – кавою. З плином часу, кава почала переважати над чаєм, тому сьогодні Японія є одним із провідних лідерів кавової індустрії. Це стосується деяких показників споживання кави на душу населення, кількості кав’ярень, а особливо американського Старбаксу, асортименту видів напоїв. Тому вже у 50-х роках японці зрозуміли, що офісним працівникам не дуже зручно пити каву з ряду причин:

  • офіс не завжди укомплектований чайником, щоб заварювати каву в чашці;
  • залишки кавової гущі у чашці, не зовсім приємне задоволення;
  • не всі можуть собі дозволити автоматичну кавомашину;
  • розчинний вид напою, не найкращий варіант.

До того ж на той час взагалі не існувало поняття доставки кави. Що робити?

Винахідники намагалися знайти вихід, тому шукали варіант приготування при якому кава буде мати натуральний та насичений смак, не ідеальний, але дуже наближений.

Спочатку каву фасували у мішечки. Принцип приготування був доволі простим: занурити мішечок з меленою кавою у гарячу воду, неначе чайний пакетик. Але переважно, даний метод приготування давав переекстракцію, тому напій виходив не смачним та занадто гіркуватим. З цього моменту винахідники почали роздумувати на дріп-пакетиками, які з плином часу змінювались та ставали дедалі ліпше. Наприклад, перші дріп-пакетики з кавою мали вішачок тільки на одну сторону чашки, тому часто при заливанні кави пакетик просто падав у чашку разом з гущею. Споживачі були дуже незадоволені, тому пакетики трішки апгрейдили та зробили два вішачки у формі літери V, але все одно чіплялись вони за одну сторону чашки. Це також було незручно.

І ось у 2001 році, вперше з’являються пакетики, що кріпляться на обидві, протилежні сторони чашки. Крім того, матеріал фільтра вибраний з синтетичного матеріалу, який добре пропускає воду завдяки напівперфорації, але перешкоджає переекстракції. Завдяки чому дріп-кава набула такої популярності?

Чим особлива дріп-кава?

На сьогодні, сучасна дріп-кава – це невеликі фільтр пакети, наповнені близько 10–12 грамами меленої кави зерен арабіки, робусти чи цікавих комбінацій на основі двох сортів. Це ідеальний інструмент, щоб зручно смакувати свіжозвареною, вишуканою кавою. Особливість дріп-кави полягає у деяких факторах:

  • Щоб заварити дріп, не потрібно багато зусиль чи великої кількості знань, все максимально просто та візуально зрозуміло.
  • Для приготування не потрібно використовувати різні електричні чи інші гаджети, достатньо залити сировину гарячою водою.
  • Невеличкий пакетик дріп-кави можна взяти з собою у відпустку, на роботу та навіть в подорож у гори, адже він місткий та легкий.

Також до однієї з головних особливостей можна віднести різноманіття. Замість однієї упаковки меленої чи зернової кави, можна придбати багато дріпів та смакувати напоями від різних брендів, проводячи свого роду цікаві гастрономічні експерименти.

Крім того, кава у дріп-пакетиках надійно та герметично захищена, попри досить тривалий термін зберігання. Це важливо, адже натуральна мелена кава дуже швидко окислюється, а смак та аромат стають менш яскравими. Тому процес фасування дріп-кави пов’язаний з певним витісненням кисню з пакування. Таким чином кожна порція кави запакована окремо й відкривши один пакетик, всі інші залишаються цілими та неушкодженими. Навіть через рік, відкривши герметичний дріп-пакетик, ви відчуєте неперевершений аромат та смак напою, наче щойно приготованого професійною кавомашиною. На жаль, зіпсувати дріп-каву можливо через незнання деяких нюансів у плані приготування.

Тому пропонуємо декілька простих рекомендацій щодо приготування кави у дріп-пакетиках:

  • Закип’ятити воду в електрочайнику, на газу чи навіть у похідному кухлику на відкритому вогні. Оптимальним варіантом є вода до 96-98 °C. Якщо використовувати 0,5 л води, то після закипання залиште чайник чи іншу ємність з відкритою кришкою на 2 хвилини.
  • Відкрити упаковку. Пам’ятайте, щойно відкриється упаковка, відбудеться свого роду розгерметизація й сировина почне взаємодіяти з повітрям.
  • Відірвати верхівку пакетика по лінії перфорації, розтрусити пакетик, щоб всі частинки кави що є на стінках рівномірно розподілились та встановити пакетик на чашку.
  • Заливати воду потрібно у три прийоми: залити до краю фільтра, почекати 45 секунд, знову пролити каву й зачекати 45 секунд, та повторити процес третій раз.

Після приготування акуратно вийняти пакетик та відправити у сміттєвий бак. Не потрібно вижимати залишки кави з пакетика, так можна зробити переекстракцію та зіпсувати смак.

Дріп-кава є надзвичайно популярною, тому радимо спробувати та насолодитись неперевершеним напоєм, приготованим самостійно!

Новини України